Poëzie aan zee – Iedereen dichter

Een zondagse poëzievoormiddag 
Nu de coronacijfers het weer toelieten en we opnieuw in grotere groep mogen samenkomen, sloegen ATD, de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, De Takel, het inloopcentrum Kwiedam van CAW en De Caproen te Bredene, de handen in mekaar voor een zondagse poëzievoormiddag. Daarmee was ATD niet aan zijn proefstuk, want ook vorig jaar namen een aantal mensen in armoede deel aan het project ‘Drijfgoud’ van de bibliotheek. We zijn door de pandemie met zijn allen zo lang op onze culturele honger blijven zitten (…)

Cultuur: een recht voor elke mens

Katia stond stil bij het recht op cultuur en de noodzaak voor ieder mens om zich te kunnen uiten
Katia stond stil bij het recht op cultuur en de noodzaak voor ieder om zich te kunnen uitenBrenda leest een gedicht voor van wijlen Jos Delisse.
  

Tania brengt haar  gedicht
 
 


Aanleiding voor dit gebeuren was de publicatie van de bundel ‘Onderstroom’ met gedichten en gedachten van wijlen Jos Delisse, volontaire bij ATD . Zijn echtgenote, Katia Mercelis, vertelde hoe voor Jos woorden even noodzakelijk waren als eten en drinken om emoties weer te geven, om uitdrukking te geven aan zijn verwondering. En omdat cultuur een recht is voor elke mens, wilden we er op die zonnige zondag een diepe duik in wagen.

Als start deelden we met onze buurman/-vrouw ons lievelingsgedicht. Waarom houden we daar zo van? Wat treft ons daarin?

En dan zelf aan de slag in 4 werkwinkels: wie zich niet zo sterk voelde met woorden, kon zich uitleven in een collage met kleuren en beelden; voor wie wou exploreren in het werk van grote dichters, lagen een stapel dichtbundels klaar; wie de dichtkunst zelf wou beoefenen kon zich wagen aan een haiku, een elfje of een limerick en tenslotte was er ook plaats voor een grote dichterlijke vrijheid.

De voormiddag was te kort en het gezellige middagmaal samen deed na die maanden ‘in ons kot’ ongelooflijk deugd. En voor wie er niet genoeg van kon krijgen, waren de workshops ook ’s namiddags nog beschikbaar. Toen we ons werk aan mekaar voorstelden, waren we verwonderd over het enorme talent dat in de groep aanwezig was. Het resultaat was fantastisch! Die dag waren we niet arm of rijk, maar allemaal dichter!

Een “elfje” dat perfect de sfeer weergaf:
Welkom
Kom erbij
Jij en ik
Wij vormen een team
SAMEN

Lees het volledige artikel op de site van ATD Vierde Wereld België

Auteur en fotograaf : Guido Decombel en Johan Vervaeke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *