Ma.23 mei 2022, Nijmegen

Als ‘een geschenk uit het leven van Jos’ , zo zien Katia en Angela deze bundel. Ze delen deze spirituele erfenis graag tijdens de extra avond Signalen van Spiritualiteit. Ze vertellen over hun ervaringen met de totstandkoming van de bundel, het lezen van gedichten en het schilderen.

Met elkaar lezen we een aantal gedichten en bekijken de schilderijen. En we luisteren naar gezongen poëzie en een lied van Jos .

Alle info op site van het Titus Brandsma Memorial .

Poëzie aan zee – Iedereen dichter

Een zondagse poëzievoormiddag 
Nu de coronacijfers het weer toelieten en we opnieuw in grotere groep mogen samenkomen, sloegen ATD, de Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, De Takel, het inloopcentrum Kwiedam van CAW en De Caproen te Bredene, de handen in mekaar voor een zondagse poëzievoormiddag. Daarmee was ATD niet aan zijn proefstuk, want ook vorig jaar namen een aantal mensen in armoede deel aan het project ‘Drijfgoud’ van de bibliotheek. We zijn door de pandemie met zijn allen zo lang op onze culturele honger blijven zitten (…)

Cultuur: een recht voor elke mens

Katia stond stil bij het recht op cultuur en de noodzaak voor ieder mens om zich te kunnen uiten
Katia stond stil bij het recht op cultuur en de noodzaak voor ieder om zich te kunnen uiten



Brenda leest een gedicht voor van wijlen Jos Delisse.
  

Tania brengt haar  gedicht
 
 


Aanleiding voor dit gebeuren was de publicatie van de bundel ‘Onderstroom’ met gedichten en gedachten van wijlen Jos Delisse, volontaire bij ATD . Zijn echtgenote, Katia Mercelis, vertelde hoe voor Jos woorden even noodzakelijk waren als eten en drinken om emoties weer te geven, om uitdrukking te geven aan zijn verwondering. En omdat cultuur een recht is voor elke mens, wilden we er op die zonnige zondag een diepe duik in wagen.

Als start deelden we met onze buurman/-vrouw ons lievelingsgedicht. Waarom houden we daar zo van? Wat treft ons daarin?

En dan zelf aan de slag in 4 werkwinkels: wie zich niet zo sterk voelde met woorden, kon zich uitleven in een collage met kleuren en beelden; voor wie wou exploreren in het werk van grote dichters, lagen een stapel dichtbundels klaar; wie de dichtkunst zelf wou beoefenen kon zich wagen aan een haiku, een elfje of een limerick en tenslotte was er ook plaats voor een grote dichterlijke vrijheid.

De voormiddag was te kort en het gezellige middagmaal samen deed na die maanden ‘in ons kot’ ongelooflijk deugd. En voor wie er niet genoeg van kon krijgen, waren de workshops ook ’s namiddags nog beschikbaar. Toen we ons werk aan mekaar voorstelden, waren we verwonderd over het enorme talent dat in de groep aanwezig was. Het resultaat was fantastisch! Die dag waren we niet arm of rijk, maar allemaal dichter!

Een “elfje” dat perfect de sfeer weergaf:
Welkom
Kom erbij
Jij en ik
Wij vormen een team
SAMEN

Lees het volledige artikel op de site van ATD Vierde Wereld België

Auteur en fotograaf : Guido Decombel en Johan Vervaeke.

Poëzieweek 2022 : expo Gent verlengd tot april

Binnen het ruime thema van de poëzieweek ‘Bloesemingen en overvloed’ willen we in de Clemenspoort onder de titel ‘Dichterbij’ de poëzie in deze expo centraal stellen met een tentoonstelling van een 15-tal poëzieposters. Ze brengen ons dichterbij de natuur, dichterbij elkaar, dichterbij het mysterie.
https://clemenspoort.be/event/tentoonstelling-gedichten-dichterbij/

Dylan 80 in 2021. Dylan in Dutch door Jos

Jos had een grote bewondering voor Bob Dylan en vertaalde enkele nummers. Op de dag van 80ste verjaardag van Dylan, een gezongen vertaling van ‘ My back pages’ door Jos vrij en poëtisch vertaald in ‘Ouwer dan vandaag’ . Met de legendarische openingszin : ” In de baarmoeder was ik heel blij , moederkoek en ei (…) “ . Het volledige lied :

My back pages – Ouwer dan vandaag

In de baarmoeder was ik heel blij,
moederkoek en ei
Maar toen ik daar vertrokken was,
was het feest al snel voorbij
Ik leerde over zwart en wit
en over haat en nijd


Ah, maar toen was ik een oude man,
veel ouder dan vandaag


Ik wilde bij de Musketiers
of zijn als Robin Hood
maar als ik daaraan terug denk, man,
nou, dan word ik echt niet goed
want door de zwaartekracht kwam ik steeds weer
op mijn bakkes neer


Ah, maar toen was ik een oude man,
veel ouder dan vandaag


Krampachtig hield ik vast
aan wat ik had en ooit was
dat kwam omdat ik dacht
dat ik iets te verliezen had
en goed en kwaad, ik meende toen
dat ik het verschil wel wist

Ah, maar toen was ik een oude man,
veel ouder dan vandaag

De liefde kwam met vuur en vlam
en ik dacht da’s net op tijd
ik dacht dat zij mij redden zou
maar helaas en tot mijn spijt
verdween ze met de noorderzon
en was ik haar weer kwijt


Ah, maar toen was ik een oude man,
veel ouder dan vandaag


Ik werd soldaat en stond paraat
maar de vijand kwam maar niet
erger nog, hij was er al
maar tot mijn groot verdriet
was ik het niet gewend
en ik heb de vijand niet herkend


Ah, maar toen was ik een oude man,
veel ouder dan vandaag


Bob Dylan op de presentatie in Megen (NL)

Op zijn website schreef Jos zo’n 10 jaar geleden : ” Ik heb bewondering voor veel singer-songwriters, maar Bob Dylan is de beste ooit. Zijn invloed op de (muziek)wereld en de persoonlijke levens van velen kan nauwelijks overschat worden. Een bron van inspiratie, een steun in moeilijke tijden. Hij is ook een groot dichter. (….) Een aantal nummers van Dylan heb ik vrij vertaald in het Nederlands en gezongen met en zonder het Bob Timmerman Trio . Over de hiernavolgende vertalingen en geluidsfragmenten ben ik nu, na jaren, nog steeds tevreden. ” (beleef verder op www.josdelisse.eu , onder Dylan in Dutch ?!

Poëzieweek 2021 , thema ‘ Samen ‘ (clip)

Thema van de Poëzieweek 2021 Vlaanderen-Nederland was ‘ Samen ‘. Voor een virtuele presentatie vanuit Gent bracht Katia een gedicht en een gedachte . Samenkomen en emotie delen, digitaal kon het nog gelukkig.

( Zenuwen zorgden voor een lapsus. Hebt u ze gehoord ? ‘ Schoon-‘ viel weg bij ‘zus’. Niets ernstig dus. )

In het Poëziecentrum Gent

Het Poëziecentrum aan de Vrijdagmarkt in hartje Gent geldt als toonaangevende instelling in Vlaanderen en Nederland die poëzie dichter bij de mensen tracht te brengen. Het documentatiecentrum bezit een unieke collectie bundels en bloemlezingen, secundaire literatuur, audiovisueel materiaal, non-book materiaal, knipselmappen, tijdschriften… We schonken hen de dichtbundels ‘Opgaan in verwondering ‘ en ‘Onderstroom‘ van Jos . Hun reactie : ‘ Dankzij schenkingen zoals de uwe slagen wij erin onze collectie uitgebreider en vollediger te maken (…) Graag willen wij u dan ook hartelijk danken voor de schenking van de losbladige uitgave ‘Onderstroom’, die zeer wordt gewaardeerd.’

Ook de shop van het poëziecentrum is een aanrader. Er is voor ieder wat wils, jong of oud, poëzie-leek of poëzie-minner, . .. op zoek naar een wenskaart of een kussensloop, een kinderboek of een studieboek . ‘Onderstroom ‘ is er in de drie talen te koop.

Presentatie in Megen , Assisi aan de Maas

In de kloosterkerk van de gastvrije gemeenschap van de Franciscanen mochten we ‘Onderstroom’ presenteren. Twee kleine fijne bijeenkomsten , op afstand dichtbij elkaar.