Poëzieweek 2021 , thema ‘ Samen ‘ (clip)

Thema van de Poëzieweek 2021 Vlaanderen-Nederland was ‘ Samen ‘. Voor een virtuele presentatie vanuit Gent bracht Katia een gedicht en een gedachte . Samenkomen en emotie delen, digitaal kon het nog gelukkig.

( Zenuwen zorgden voor een lapsus. Hebt u ze gehoord ? ‘ Schoon-‘ viel weg bij ‘zus’. Niets ernstig dus. )

In het Poëziecentrum Gent

Het Poëziecentrum aan de Vrijdagmarkt in hartje Gent geldt als toonaangevende instelling in Vlaanderen en Nederland die poëzie dichter bij de mensen tracht te brengen. Het documentatiecentrum bezit een unieke collectie bundels en bloemlezingen, secundaire literatuur, audiovisueel materiaal, non-book materiaal, knipselmappen, tijdschriften… We schonken hen de dichtbundels ‘Opgaan in verwondering ‘ en ‘Onderstroom‘ van Jos . Hun reactie : ‘ Dankzij schenkingen zoals de uwe slagen wij erin onze collectie uitgebreider en vollediger te maken (…) Graag willen wij u dan ook hartelijk danken voor de schenking van de losbladige uitgave ‘Onderstroom’, die zeer wordt gewaardeerd.’

Ook de shop van het poëziecentrum is een aanrader. Er is voor ieder wat wils, jong of oud, poëzie-leek of poëzie-minner, . .. op zoek naar een wenskaart of een kussensloop, een kinderboek of een studieboek . ‘Onderstroom ‘ is er in de drie talen te koop.

Presentatie in Megen , Assisi aan de Maas

In de kloosterkerk van de gastvrije gemeenschap van de Franciscanen mochten we ‘Onderstroom’ presenteren. Twee kleine fijne bijeenkomsten , op afstand dichtbij elkaar.

Woorden vrijelijk de grenzen over

Leipzig, Corsica, Naila, Parijs, Tasmanië, Zwitserland , …. bestemmingen die ons als mens vandaag ontraden worden. Maar de losse kaarten en woorden reizen vrij , zij kennen land- noch taalgrenzen. Stuur ons ook uw foto met uw lievelingsgedicht ergens in de wereld. We publiceren ze hier graag .

Naar de Koninklijke Bibliotheek van België

Gemaskerd legaal depot in KBR te Brussel.

Bij de toekenning van een ISBN-nummer hoort een verplicht legaal depot in het land van de uitgever. Voor ‘Onderstroom’ ben ik, Katia, uitgever in eigen beheer of samensteller uit Gent . Met dankbare trots gaf ik, gemaskerd, op maandag 13 juli twee exemplaren per uitgegeven taal af in de Koninklijke Bibliotheek van België KBR* op de kunstberg in Brussel. Drie maal twee exemplaren voor de volgende generaties. Zo komen 190 jaar na de scheiding Nederland en België terug samen in de oude hoofdstad.

Kunstberg Brussel
* KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek en verzamelt alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, een rijk cultureel en historisch erfgoed.(...) 
KBR wil mensen en kennis samenbrengen en deelt haar erfgoed met de wereld.

Onderstroom’ eerste reis : naar Leipzig (D)

Annette, vriendin uit Naila, bracht de bundel in de drie talen naar de boekhandel ‘ Polylogue ‘ in Leipzig

” Am 13. 3. zwischen 14 und 15 Uhr habe ich Gedichtbündel in den 3 Sprachen an die Buchhändlerin überreicht. Sie hat sich sehr gefreut und die schöne Gestaltung bewundert.

Auf dem Tischchen, wo ich die Bündel zusammen mit meiner Kaffeetasse fotografiert habe, sollten sie dann liegen bleiben – damit Besucher sie ansehen können. “

Brabant-Collectie – Universiteit Tilburg

De Brabant-Collectie is een unieke verzameling boeken, tijdschriften, handschriften, prenten, kaarten, kranten en foto’s over heden en verleden van Brabant. Begin februari bestelde ze de nieuwe publicatie ‘Onderstroom’ voor hun archief. Vandaag bevestigde ze de goede ontvangst: ” Hartelijk dank voor de toezending. (…) Jammer dat de omstandigheden het onmogelijk maken om de Brabant collectie te bezoeken. Mocht de bibliotheek weer open zijn dan bent u natuurlijk van harte welkom!

Een passende presentatie voor ‘Onderstroom’ in de Parel in Gent tijdens de Poëzieweek 2020. Een fotoverslag.

Ruim 80 mensen aanwezig in Gent bij de presentatie van ‘ Onderstroom – 18 gedichten en gedachten uit het werk van Jos Delisse.’ Een bonte mengeling vrienden, familie, buren, collega’s, nieuwe bekenden, … uit België en Nederland.

Toegangsprijs was een ‘deelgedicht’. Ieder bracht een inspirerend gedicht of gedachte mee om te geven aan een andere aanwezige. Op de creatieve poëzietafel lagen gedichtenbundels ter inspiratie en nood-gedichten voor de vergeetachtige.

Er was veel ‘ liefdevolle muziek en zacht gezongen poëzie’ .

Ontmoeten en napraten na zoveel moois